Как да направим комфортно обитаването на исторически сгради

Високите тавани, очарователните квартали и зашеметяващите фасади правят живота в исторически сгради толкова привлекателен за много градски жители. Последващите корекции на строителството спомагат за съчетаването на качеството на обитаване на закрито с първокласния външен вид. Високите тавани, очарователните квартали и зашеметяващите фасади правят живота в исторически сгради толкова привлекателен за много градски жители. Последващите корекции на строителството спомагат за съчетаването на качеството на обитаване на закрито с първокласния външен вид.

комфортно обитаване

Запазването на чара и красотата е основна задача, когато става дума за традиционни сгради – независимо дали има разпоредби за това или се цели увеличаване на стойността на сградата. При по-внимателен поглед качеството на вътрешните помещения често не върви заедно с първото впечатление. Жителите се оплакват от течения и огромни сметки за комунални услуги. Недостатъчен фокус върху качеството на живот от страна на собствениците може да доведе до голямо текучество на наематели. С този проблем се зае изследователският екип на VIVA парк във Вопфинг, Австрия. Той искаше да проучи задълбочено как да подобри качеството на живот в по-старите сгради.

Как добавянето на изолация може да подобри вътрешния климат в къщите Грюндерцайт

Особено когато става дума за реновиране на по-стари исторически сгради, хората се опасяват, че добавянето на интегрирана топлоизолационна система на по-късен етап ще увеличи влажността на въздуха и ще доведе до по-малко комфортен вътрешен климат, както и до мухъл. Затова Баумит се зае да провери научно това предположение.

Използвайки изследователските къщи от VIVA парк на Баумит във Вопфинг, Австрия, нашият екип за научноизследователска и развойна дейност придоби нови знания за ефекта на изолацията върху вътрешния климат в исторически стари сгради. Бяха избрани две тестови къщи, направени от цели тухли, като единствената разлика между двете къщи беше изолацията, добавена към стените. С помощта на Техническия университет във Виена бяха симулирани и интерпретирани различните сценарии на потребителско поведение, доказвайки, че дори изключително здравата конструкция се нуждае от изолация, за да направи вътрешния климат по-удобен за къщите Грюндерцайт.

Повече ползи в резултат на изолацията

Пиковете на влажност както през лятото, така и през зимата могат да бъдат намалени, особено в комбинация с подходящо проветряване на помещенията. С Баумит Опън, дишащата изолационна система с 99% въздух, влажните тухлени стени изсъхват по-бързо след саниране, отнемайки само половината от времето, необходимо без топлоизолация. Друго предимство от полагането на изолация на по-късен етап: температурата на стената вътре се повишава до комфортна степен и по този начин помага за предотвратяването на мухъл.

Тъй като термичното саниране е тема номер едно тази година, тези констатации добавят допълнителни причини в полза на изолацията на къщите с цели тухлени стени Грюндерцайт: Системите за изолация на външни стени водят до огромни икономии на енергия. Благодарение на изолацията сградата не се нагрява или охлажда толкова бързо, което е значителен принос за енергийната ефективност на сградата. И нещо повече, жилищното пространство е пространство без течения, което прави живота в новоизолираните къщи Грюндерцайт здравословен благодарение на подобрения вътрешен климат. Когато става въпрос за стойността на сградата, разбира се, професионалната изолация влияе и на двете: не само стойността на сградата, но и стойността на имота ще расте в дългосрочен план.

къща 12 - вивапарк