Предпазване от мухъл

Топлите стени предотвратяват появата на конденз и с това образуването на вреден за здравето мухъл. Добрата топлоизолация е предпоставка за здравословен, защитен от мухъл вътрешен климат.

мухъл по стената

Инфектиране с плесени

Спорите на мухъла постоянно са налице във вътрешните помещения. До растеж на мухъла се стига обаче, когато те попаднат върху влажна повърхност. Той се появява, когато свободната влага в помещението не може да бъде изцяло поета от въздуха и кондензира върху стените или в студените
ъгли. Тази влага образува перфектната хранителна среда за спорите му и така нападението от мухъл се вижда ясно.

Колко опасен е мухълът в жилището?

Мухълът може да бъде опасен за здравето, когато много от спорите биват вдишани. Най-вече мухълът може да отключи
алергични реакции, характерни при сенната хрема - течащ нос, дразнене в очите, кихане. Ако живеете във влажно,
мухлясало жилище, Вие сте изложени на повишен риск от заболявания и инфекции на дихателните пътища, както и засилване на оплакванията при заболяване от астма.

влага в помещенията

Топлоизолация за предпазване от мухъл

Температурата на вътрешните повърхности при изолирани стени по правило се намира между 17 до 19°С. При тези температури в нормалния случай не се образува конденз. Едва при температура на стената под 14°С в комбинация с влажност на въздуха повече от 50% положението става критично.

идеален вътрешен въздух

Топлинни мостове

Различната топлопроводимост на строителните материали, както и грешки в конструкцията водят до топлинни мостове. Те предизвикват не само необходимост от повече отопление, но могат да доведат до образуване на мухъл, причинен от ниската повърхностна температура. Освен това кондензиращата влага може да повреди строителните материали.

топлинни мостове

Правилните строителни материали

Правилният избор на мазилкови системи може да подкрепи Вашето здравословно обитаване. Системите Клима на Баумит, благодарение на високото съдържание на вар, са естествени, алкални, регулират климата и защитават от образуване на мухъл. Баумит Клима дават възможност за отговорно отношение към здравето на цялото семейство.