Топлоизолиране на стара каменна зидария с Баумит

Лека по лека летните дни отминават и е време да се замислим за предстоящия зимен сезон и комфортното ни обитаване у дома.

Наш клиент ни попита дали е възможно да топлоизолира стара каменна зидария, за да повиши температурата в помещенията, която иначе остава ниска въпреки високите сметки за отопление.

Стара каменна стена?
Изолирайте я!

Върху каменна основа трудна се дюбелира, затова технология без дюбелиране е най-добрият начин за полагане на Баумит ОпънТерм 035.

1.            Основата се измива с водоструйка така, че да паднат всички нездрави части и същевременно да се отмие прахта.
2.            След като изсъхне добре, основата се грундира с Баумит СуперПраймер. Съхне 1-2 часа. Грундира се такава площ, каквато маже да се налепи в рамките на 48 часа.
3.            Лепенето става с Баумит СтарКонтакт бял, като стриктно се спазва правилото за лепене на „езици и три топки“.
4.            След залепването на всеки лист се запълва с лепило и фугата между ОпънТерм 035 и стената.
5.            Така подготвената основа има носимоспособност да носи върху себе си армирана шпакловка и структурна мазилка.

Всички останали процедури са идентични със стандартно полагане на топлоизолационна система.

Краен резултат:

* Енергийна ефективност: 
Добрата топлоизолация осигурява не само значителен принос към енергийната ефективност, но се и грижи през зимата за приятно топли, а през лятото за приятно прохладни стени. Жилищното помещение се превръща в уютен оазис без въздушни течения.

* По-малко конденз: 
Идеалната влажност за комфортно обитание в помещение е между 40-60%.  При липса на топлоизлоция върху каменна стена процентното съотношение е по-високо и е възможно развитието на плесен и гъби, които могат да навредят на здравето и структурата на сградата.

* Звукоизолация:
 Топлоизолационните материали могат да имат добра звукоизолационна функция. Те могат да намалят проникването на външния шум и да предоставят по-спокойна среда вътре в сградата.