Стара къща с нов под

След пандемията рязко се засили интереса, най-вече от млади семейства, за закупуване на стари селски къщи, до които има достъп по асфалтов път. Основните причини  са:

  • Атрактивните цени /поне в началото/ в сравнение с жилищата в големите градове.

  • Опасността от ново „затваряне“ по апартаментите.

  • Възможността да имате двор, в който децата да играят на воля.
  • И не на последно място - наличието на високоскоростен оптичен интернет.

След като вече сте закупили къщата и сте направили ремонт на покрива, идва ред на продуктите на Баумит. С тях ще можете да направите качествен и дълготраен ремонт, както вътре в самата сграда, така и на фасадата. 

Нека започнем с ремонт на подовете вътре в къщата.

1.      Първо се задава нивото на готовия  под, който обикновенно се определя от нивото на входната врата. Изграждането на нов под в стара къща трябва да е съпътствано най-вече с минимално натоварване на конструкцията.

2.      В случай, че къщата е гредоред, в повечето случаи носещите греди са здрави, а напречните греди са изгнили. Тогава възстановяването става с наковаване на нова дъсчена обшивка, монтаж на ОSB или някакъв носещ шперплат. 

3.      При гредоред върху възстановения под се нарежда EPS (експандиран полистирен), който се залепва с монтажна пяна, за да не се размества при последващите операции. За целта може да ползвате фасадния стиропор Баумит ПроТерм. Не е необходим екструдиран полистирен, тъй като натоварванията не са големи и няма опасност от свиване.  Полистиренът се завива с дебел и здрав полиетилен. Ако широчината е недостатъчна, отделните листове се застъпват минимум с 20 см и се залепват със здраво тиксо. Към краищата (при стените) фолиото се сгъва нагоре и се укрепва с такероване. Монтира се окрайчващата лента по стените.

4.      Изравняване на пода без подово отопление.

4.1.            Вариант 1: върху полиетилена се изпълнява замазка Баумит Солидо Е160, като минималната дебелина трябва да е ≥4 см. Направната вода за една торба от 25 кг е 2-2,5л. Всички Баумит замазки не могат да се изпълняват в земновлажна консистенция, защото не свързват.

4.2.            Ако е необходима супер гладка основа (например за модните напоследък винилови плочи) върху изсъхналата (28 дни) замазка може да се изпълнят някои от нивелиращите смеси на Баумит  –  Баумит НивелоКуатро или Нивело 30.

4.3.            Вариант 2: върху така подготвената основа се налива течна завмазка Баумит Алфа 2000 с минимална дебелина  ≥4 см, като ползвате мазаческа машина, ако имате трифазен ток.

4.3.1.       Ако нямате трифазен ток, а искате да положите течна замазка Баумит Алфа 2000, можете да използвате проточен смесител или гравитачен смесител. При използването на гравитачен смесител (бетонобъркачка), към една торба Баумит Алфа 2000 от 40 кг, се добавят 6,4 л питейна вода за постигане на нужната консистенция. При използване на проточен смесител диаметърът на разстилане на готовата замазка трябва да е в границите от 38 до 42 см.

5.      След като така подготвената основа изсъхне, може да се положи крайното покритие - ламинат, паркет, дюшеме или др.

6.      Ако подовете са от бетонова плоча, след като се зададат нивата с лазерния нивелир, пускаме диагонално два ластични конеца. Пълним с EPS с различни дебелини до достигане на необходимото ниво за изпълнение на подовата замазка. Всички останали операции са аналогични с гредоредовата подова конструкция.

7.      Ако искате да имате водно подово отопление, върху полиетиленовото фолио заложете така наречената възлеста плоча. Изпълнете тръбната разгъвка в съответствие с проекта. Наличието на изолационни плочи под фолиото отразява топлината нагоре и способства за по-добро и икономично климатизиране на помещението.

7.1.            Вариант 1: върху полиетилена се изпълнява замазка Баумит Солидо Е225, като минималната дебелина трябва да е ≥25 мм над тръбите (обикновенно са ф16). Баумит Солидо Е225 съдържа добавки за подобряване на топлопроводността на замазката. Направната вода за една торба от 40 кг е 3,2-3,5л. Крайната минимална дебелина е 4 см.

7.2.            Вариант 2: върху така подготвена основа наливате течна замазка Баумит Алфа 2000 с минимална дебелина от ≥25 мм над тръбите, при което крайната минимална дебелина отново е 4 см.

7.2.1.       2-3 дни след като се налее течната замазка Баумит Алфа 2000 се прешлайфва повърхностния слой (достатъчно е да се свалят 1-2 мм). Така се отварят порите за по-бързо съхнене. 

7.2.2.      Замазката трябва да достигне остатъчна влага под < 0,3% при подово отопление, ако се лепи крайно покритие от плочки. 

7.2.3.      По краищата на помещението се монтира окрайчваща лента или стиропор с дебелина 1 см. Това се прави с цел поемане на линейните разширения, възникващи при нагряване на плочките. 

7.2.4.      Грундира се с Баумит Грунд, съхне 20-30 мин. Препоръчително е лепенето на плочки да става с бързосвързващо лепило – Баумакол ФлексСпийд. Цокълните плочки също се монтират на фуга и ъгълът между тях се фугира със силикон.