СЛУЧАЙ НА ЛЯТНА ГОРЕЩИНА

Как да се борим с прегряването през лятото:

Топлоизолацията е най-ефективната защита срещу лятното прегряване. Това може да се види от резултатите, които бяха събрани през екстремно горещото лято на 2015 г., когато температурите достигаха до 36 °C.

Изолираната къща показва с 5 °C по-ниска температура вътре в сравнение с неизолираната къща (къща № 3).
 

По-конкретно, неизолираните къщи отчитат вътрешна температура над 30 ° C. Вътрешната температура в тухлени или бетонни къщи с изолация достига средно 26 ° C, което е стойност в комфортната зона.

Освен това прозорците с южно изложение не бяха защитени с щори.

Стенната конструкция като склад за топлина:

Освен топлоизолацията, ключовият фактор за натрупване на топлина е материалът, от който е направена стената. Измерването потвърди, че масивните тежки стени акумулират топлина от слънцето през деня и я излъчват по време на студените вечерни и нощни часове. Този ефект осигурява по-стабилна вътрешна температура.

Конкретно през лятото температурата се поддържа по-ниска и по-комфортна. Колкото по-лека е конструкцията на стената, толкова по-висока е температурата вътре през горещите лета - въпреки че параметърът U (коефициент на топлопреминаване) и ефективността на изолацията са еднакви.

Изолираната масивна стена може да остане прохладна много повече време през горещото лято, тъй като е в състояние да съхрани повече енергия.


Сравнение