"Ние искаме хората да се чувстват добре в своите домове.
Нашите продукти се основават на изследванията на парк Вива."

Маг. Роберт Шмид, основател на проекта изследователски парк Вива

Изследователският Вива парк е най-голямото изследователско съоръжение в Европа за сравнителни проучвания на строителни материали.

 

Изследователският Вива парк е най-голямото изследователско съоръжение в Европа за сравнителни проучвания на строителни материали.

Как бяха направени изследванията?

Започнахме да събираме данни през 2015 г., когато бяха построени първите 10 къщи. Всички къщи са построени със същите вътрешни размери: 3x4 метра и височина 2,8 метра. Всяка от тях има една стая, един прозорец и една врата. Стените, както и външните и вътрешните слоеве на къщите са изградени от различни строителни материали като бетон, тухла, масивна дървесина и различни вътрешни и външни покрития.

Къщите са подредени в такъв ред, че получават еднакво количество слънчева светлина. Къща № 8 бе създадена за измерване на външните условия: температура, вятър, влажност и др. Снабдена е с център за данни, който непрекъснато събира сурови данни от всички останали къщи. Къща № 5 в момента се използва като тестова къща за нови продукти на Баумит. През 2018 и 2019 г. изследователският парк беше разширен за по-нататъшни изследвания с още 3 къщи, направени от тухли и газобетон. 

Във всяка къща има по 33 сензора, които измерват по 10 различни параметри. През двете години на измерване бяха събрани над 5 млн. данни.

33

СЕНЗОРИ

10

РАЗЛИЧНИ ПАРАМЕТРИ

+5

МИЛИОНА ДАННИ

Анализ на резултатите

Изследователският парк Viva бе създаден през 2014 г. в сътрудничество и в съответствие с научните изисквания на следните институти: 

Медицински университет във Виена 
(Департамент за хигиена и медицина на околната среда)
IBO
(Австрийски институт за строителна биология и екология) 
FH Burgenland
(Университет за приложни науки)

Използване на изследванията.

В зависимост от задачата, крайните резултати се проверяват и оценяват от няколко външни института, които работят в различни области:

Ние можем да оценим силните и слабите страни на видовете строителство и строителните материали.
Ние можем да дадем на клиентите конкретни съвети и решения за всеки проблем.
Разбира се ние тествахме нашите Баумит продукти и решения за да изпитаме техния ефект. 

Резултатите се използват и от нашия отдел "Научноизследователска и развойна дейност" за подобряване на съществуващите и разработването на съвсем нови продукти.

Случай на
летни горещини.

прочети повече

Случай на
зимни студове.

прочети повече

Случай на
вътрешна влага.

прочети повече


Сравнение